Tabán, te csodás


- 2018. április 23., 10:22

A tavasz eljövetelét, nemcsak a langyos szellő és a madárcsicsergés jelzi, hanem az is, hogy egyre többen a szabadban költik el ebédjüket, vacsorájukat. Ezúttal kerthelyiségekben és hűs teraszokon időzünk, méghozzá a legendás Tabánban.

Budapest egyik legmisztikusabb és legkultikusabb része: a Tabán, vagy Rácváros. A városrész számtalanszor átalakult, eközben több tragédia is beárnyékolta életét. Először az 1810-es tűzvész, amit egy ügyetlen kádársegédnek köszönhetett a városrész és szegény Virág Benedek, akinek könyvtára lett a tűz martaléka, ezután jött a filoxéria járvány, nem kímélve a domboldal szőlőültetvényeit, amihez képest az Ördög-árok 1875-ös áradása szinte eltörpült. De kezdjük a legelején!

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Tabán, te csodás

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.