Vízi históriák


- 2018. március 19., 3:16

Ma már egyértelmű számunkra, hogy ha megnyitjuk a csapot, abból hideg ivóvíz vagy kellemes meleg víz folyik. Azonban kevesen ilyen szerencsések a világban, és lehet, hogy unokáink sem fogják már élvezni ezt a kényelmet. Hogyan alakult a vízellátás hazánkban az ókori rómaiak óta? Illetve gondolták volna, hogy mennyi vízi emlék mellett haladunk el nap mint nap? Vízügyi kiállításunkban mindezekre fény derül.

Kiállításunk több okból aktuális. 180 évvel ezelőtt ezekben a márciusi napokban zajlott az egyik legpusztítóbb jeges ár a Dunakanyar, a Szentendrei-sziget, Pest-Buda, a Csepel-sziget magasságában. Erről, és a március 22-iki víz világnapjáról is megemlékezünk – kiemelve természetes vizeink fontosságát és megóvását. És nem utolsósorban, 150 éves a Fővárosi Vízművek, amelynek keretében március 22. és 24. között nyílt napon lehet megismerkedni az ivóvíz-szolgáltató és szennyvíztisztító telepekkel. Vízi históriáinkat számos régi fotóval, negatívval és képeslappal illusztráltuk, a folyóban mosástól kezdve a vintage csatornázásig. Emellett vízi emlékeket – köztéri szobrokat, emlékműveket, vízszintjelző táblákat, díszkutakat, víztornyokat – is körbejárunk virtuálisan.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Vízi históriák

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.