A nemzet csalogányára emlékeznek

A nemzet csalogányára emlékeznek

- 2018. április 23. 9:13

Arcképek az Osztrák-Magyar Monarchiából: Blaha Lujza, a nemzet csalogánya címmel tartanak kerekasztal-beszélgetést Budapesten, a Habsburg Történeti Intézetben szerdán.

A rendezvényen Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) muzeológusa Blaháné, avagy a nemzet csalogánya címmel Blaha Lujza kultuszáról beszél. Kiss Csilla művelődéstörténész, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnázium tanára Blaha Lujza, a márkanév címmel tart előadást. A délután 17 órakor kezdődő beszélgetés moderátora Nagy Beatrix, a Habsburg Történeti Intézet tudományos titkára. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Habsburg Történeti Intézet rendezvénye egy kerekasztal-beszélgetésekből álló portrésorozat része, olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A nemzet csalogánya (MaNDA)
A nemzet csalogánya (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)

A beszélgetéseken az Osztrák-Magyar Monarchia kulturális világát reprezentáló szereplőket és az időszakot feldolgozó, ábrázoló szerzőket mutatják be. Céljuk, hogy az ismert személyiségek korabeli megítélését, utólagos kultuszát és emlékezetét idézzék fel. A szerdai beszélgetés Blaha Lujzáról, a korszak egyik legismertebb színésznőjéről szól.

(mti)

Borító: Blaha Lujza és Újházy Ede egy fiumei vendéglőben (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)