Archiválta honlapjainkat az OSZK kísérleti webaratás projektje

Archiválta honlapjainkat az OSZK kísérleti webaratás projektje

- 2018. június 12. 2:30

Elkészült az Országos Széchényi Könyvtár demó archívumának első változata.

Az OSZK tájékoztatása szerint kísérleti webaratás projekt keretében archívum készült azokból a mentésekből, amelyeknél az eredeti honlaptulajdonosok engedélyt adtak a Nemzeti Könyvtár számára, az archivált példány(ok) nyilvános szolgáltatására, így például a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által működtetett oldalak esetében is:

A MaNDA DB az Országos Széchényi Könyvtár kísérleti webaratás projektjének keretében archivált verziója a demó archívum honlapján:

Könyvtári honlapok az OSZK demó archívumának oldalán
Könyvtári honlapok a demó archívum oldalán

Ez a verzió még csak munkaváltozatként funkcionál, de már tartalmazza azokat a fő elemeket (mentett anyagok, képernyőfotók, a honlap kapcsolati hálója), melyek várhatóan megtalálhatók lesznek a végleges változatban is, és már tartalmazza a szabad szavas keresés funkciót is.

OSZK mentés a mandadb.hu-ról

 

Az archívumban tematikus csoportosításban találhatók a különféle honlapok: könyvtári, levéltári, múzeumi, kutatóintézeti, oktatási, önkormányzati, történelmi, könyves és személyes honlapok, blogok illetve e-periodikák, melyek a könnyebb áttekinthetőség miatt a fejléc menüjéből közvetlenül is elérhetőek. Az OSZK tervezi újabb tematikus csoportokkal is (pl. művészeti, sport) bővíteni az állományt, ahogy a csoportokban található címeket gyarapítását is. Jelenleg még áttekinthető ez a struktúra, azonban az archívum bővülése szükségszerűen változásokat hozhat magával (pl. közvetlen címkeresés).

MaNDADB linktérkép, gráf a demó archívum felületén
Linktérkép, gráf a demó archívum felületén

A demó archívum az alábbi főbb elemeket kínálja: a webhely neve és URL címe mellett az OSZK által készített mentés, a mentés idején a honlap nyitóoldaláról készített képernyőfotó, a linktérkép, ami a honlap kapcsolati hálóját mutatja (gráf), az amerikai Internet Archive által készített mentések, és végül az eredeti honlapra mutató link. A linkek külön oldalon nyílnak, lehetővé téve a különböző változatok összehasonlítását.

Bár a webhelyek az automatikus módszerekkel viszonylag jól archiválhatók, a gyűjtemény tartalmaz olyan mentéseket is, ahol nem sikerült teljesen jól archiválni a honlapot, pl. a stíluslap hiánya miatt a vizuális megjelenést nem, csak a tartalmat sikerült reprodukálni, vagy a honlap nyelve változik meg, esetleg a képgalériák nem nyílnak, stb. Ezen hibák egy része a használt technológiából fakad, más része viszont az adott honlap készítőitől várja bizonyos elemek megváltoztatását, vagy hozzáférés biztosítását az aratószoftver részére, vagyis az ún. archiválás-barát kialakítást. A képernyőfotók segítségével ellenőrizhető az adott honlap kinézete a mentés idején, amennyiben a mentésből hiányozna a stílus. A projekt célkitűzése a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiának megfelelően, a Kárpát-medence teljes hatókörében archiválni a magyar vonatkozású webhelyeket.

Akiknek felkeltette érdeklődését a demó archívum, meglátogathatja az OSZK kísérleti webbarchiválási projekt munkatársait az idei Múzeumok Éjszakáján, akik egy a játékokkal foglalkozó honlapok, blogok, magazinok és egyéb internetes források mentéseiből kialakított részgyűjteményt fognak bemutatni. Több mint száz magyar webhely archivált változata lesz megtekinthető, melyek tematikája a régi táblás játékoktól a nyelvi játékokon át a modern videojátékokig terjed, mindemellett lehetőség lesz megismerni az elmúlt egy év alatt kialakított demó archívumot, valamint visszanézni azoknak a weboldalaknak bármelyikét, amelyek az archívum nem nyilvános részébe kerültek.

Borítókép: Aratás – Thorma János Múzeum, CC BY-NC-ND