Trisztán és Izolda, a Tannhauser és A bolygó hollandi a Müpában

Trisztán és Izolda, a Tannhauser és A bolygó hollandi a Müpában

- 2018. május 30. 9:06

Három opera, a Trisztán és Izolda, a Tannhauser és A bolygó hollandi, valamint beszélgetések, dalest és filmvetítések is szerepelnek a Budapesti Wagner-napok programjában június 7. és 17. között a Müpában.

A Trisztán és Izolda Cesare Lievi rendezésében látható Anja Kampe szoprán és Peter Seiffert német tenor szereplésével, a Matthias Oldag rendezte Tannhauserben Erzsébetként Szabóki Tünde, míg a címszerepben Stephen Gould amerikai tenor áll színpadra. Új szereposztásban tér vissza A bolygó hollandi: a címszerepben John Lundgren svéd baritonnal, Sentaként pedig Elisabet Striddel. A programokat színesíti még Camilla Nylund dalestje és a korábbi előadásokról készült dokumentumfilmek vetítése, mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. A finn Camilla Nylund Wagner-estjén a mester ritkán hallható dalai mellett más 19. és 20. századi szerzők, köztük Sibelius, Mahler és Strauss művei is felcsendülnek. Június 10-én A bolygó hollandi, június 15-én a Tannhauser című előadásról készült dokumentumfilmek láthatók. Kultuszhellyé vált a Müpa, amely nemcsak a fellépő világsztároknak, hanem a speciális wagneri játékmódnak is köszönhető, jellemezte a 12 éves Budapesti Wagner-napokat Káel Csaba, hozzátéve: az idei év különlegessége, hogy a fesztivál alkalmából megjelent A bolygó hollandi DVD-verziója is. Kitért arra is, hogy A nibelung gyűrűje 2019-ben frissített változatban tér vissza, a tervek szerint a teljes ciklus két alkalommal lesz látható.

A lovagok és nemesek kórusa (MaNDA)
A lovagok és nemesek kórusa (Kodály Filharmónia Debrecen CC BY-NC-ND)

Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője kiemelte: más és új oldaláról szeretnék megmutatni Wagnert, azt, hogy milyen hihetetlen lírai pillanatok vannak a műveiben és micsoda dráma a lírai részekben. A fesztivált óriási kihívásnak és óriási ajándéknak nevezte, mivel a Müpa hangversenytermében máshogyan szól Wagner zenéje, és sok olyan oldalát meg tudják mutatni az életműnek, amelyet máshol nem lehet. Kovács Géza, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) ügyvezetője elmondta, hogy a Wagner-operák zenekari és énekkari előadása nagy kihívást jelent szellemi és fizikai tekintetben is. Mint hozzátette, három hete kezdtek el próbálni az együttesek a Wagner-napokra, így több mint 30 próbán vesznek majd részt. Az előadásokon közreműködik majd mások mellett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar is. A fesztivál a 2018/2019-es évadtól önálló arculatot kap. A koncepció alapja a wagneri életmű egyik legjellegzetesebb sajátossága, a vezérmotívum-rendszer, és ezeket fordították le vizuális megjelenéssé – közölte Tóth Andrea, a Geometry cégcsoport kreatív igazgatója, hozzáfűzve: Wagner innovatív személyiségét szerették volna megragadni az arculattal, és a technológia segítségével 21. századi módon megmutatni. A rendezvény ideje alatt a BKK Müpához érkező hajójárata rendhagyó menetrend szerint közlekedik, így a nézők érkezhetnek és távozhatnak is hajóval.

(mti)

Borító: müpa.hu