Legendás cukrászdák – a Ruszwurm


- 2020. január 13., 11:39

A Budai várban van egy utca, ahol, nemcsak a szemét gyönyörködtetheti, hanem ízlelőbimbóit is kényeztetheti az idelátogatható. A cukrászda berendezése műemlék, kínálata legendás. Ezen a héten a Ruszwurm cukrászda története elevenedik meg.

Amikor 1827-ben Schwabl Ferenc üzletet nyitott a Szentháromság utcában még nem sejthette, hogy üzlete ma is működni fog. A hely azóta legenda lett, de a névadó Ruszwurm Vilmos felbukkanása előttről is beszámolhatunk néhány érdekességről.
Különös, hogy bár a cukrászda mindig női ágon öröklődött, a feleségekről, akik ideig-óráig egyedül álltak helyt az üzletben, alig tudunk valamit. Azt viszont tudjuk, hogy Schwabl korai halála után, özvegyét Richter Lénárd (Lóránt) vette nőül, így ő vezethette tovább a jól jövedelmező boltot. Olyan népszerű volt, hogy gyors-staféta szállította Bécsbe az általa készített csemegéket.

Rekordok a MaNDA adatbázisából

Több melléklettel a publikáció teljes szövege a MaNDA adatbázisában található: Legendás cukrászdák – a Ruszwurm

MaNDA adatbázis

A magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek, kulturális- és oktatási profilú intézmények digitalizált kulturális javait egy közös felületen publikáló, nyilvános online gyűjtemény. Az adatbázisnak célja a digitalizált értékek gyűjtése, rendszerezése, és a szerzői jog keretei között a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tétele.