10 éves az Europeana

10 éves az Europeana

- 2018. november 20. 1:38

10 évvel ezelőtt, ezen a napon mutatták be Brüsszelben az Európai Unió digitális könyvtárát, az Europeana-t. Indításakor akkora volt az érdeklődés a kulturális portál iránt, hogy a webhely túlterhelés miatt le is állt.

A bemutatón José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke, Viviane Reding, Információs Társadalom és Médiaügyi biztos és a tagállamok kulturális miniszterei, valamint a kulturális intézményeinek képviselői is jelen voltak.

Az Europeana kezdetekor 4,5 millió digitális dokumentum vált elérhetővé a tagállamok közgyűjteményeiből és más kulturális intézményeiből, ez a szám azóta a többszörösére emelkedett, jelenleg több mint 58 millió műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót és hanganyagot böngészhetünk a portálon Európa teljes területéről, beleértve a tagállami státusszal nem rendelkező országokat is.

A feltöltött dokumentumok közül 850 ezer származik magyarországi aggregátoroktól, köztük a Forum Hungaricumtól. Térségünkből csupán Ausztria rendelkezik több elérhető rekorddal. Előkelő helyen szerepel Magyarország 3D modelljeinek a számával is, Forum Hungaricum, mint közgyűjteményi aggregátor 1.571 feltöltött tételével – Magyarországon egyedüliként – Németország és Spanyolország mögött kapott helyet a virtuális dobogón.

A 10 éves születésnap alkalmából az Europeana decemberben a bécsi Technikai Múzeumban találkozót szervez a szakmai partnereinek, hogy méltóképpen megemlékezzenek az elmúlt évtizedről.

Borítókép: Europeana Pro

 

A cikkhez kapcsolódik