Krúdyra emlékezik a város

Krúdyra emlékezik a város

- 2019. október 18. 9:36

Kiállítással, filmvetítéssel, az író életének érdekes történeteivel és műveivel emlékeznek Krúdy Gyulára (1878-1933) ma Nyíregyházán.

A modern magyar prózaírás egyik kultikus alakja 141 évvel ezelőtt született, az évforduló alkalmából négy helyszínen rendeznek programokat, közölte az önkormányzat sajtószolgálata. Péntek délelőtt Krúdy egykori iskolájánál, a Nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumnál és Bessenyei téri Krúdy-szobornál tartanak ünnepi megemlékezést és koszorúzást. A Jósa András Múzeumban az író válogatott műveiből, valamint a Krúdyhoz kötődő használati tárgyakból és relikviákból összeállított előadással várják a közönséget; ugyanitt tartják meg Az álmok világa című kamarakiállítás megnyitóját is.

A megyei és városi könyvtárban az író műveit lehet majd közösen olvasni, Karádi Zsolt irodalomtörténész kötetbemutatóján pedig Krúdyról szóló tanulmányokat mutatnak be a nagyérdemű előtt. A városi galériában ipar-, festő-, és grafikusművészek alkotásaiból nyílik tárlat Út 2 címmel, a Krúdy Gyula Art Moziban pedig az író kincseiről, azaz a magyar borok kultúrtörténetéről hallható egy előadás. Levetítik továbbá Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmjét, mely után közönségtalálkozót tartanak. A Krúdy-nap kísérőrendezvényei között játékos Krúdy-kvíz, a helyismereti archívumból összeállított rendhagyó Krúdy-kiállítás, karikatúra bemutató egyaránt lesz, de az író élete és munkássága is végigkövethető lesz a kulturális központban kiállított tablósoron.

Munka közben (Déri Múzeum CC BY)

A városhoz ezer szállal kötődő, műveiben a nyírségi embereket szívesen ábrázoló Krúdy Gyula emlékét a nevét viselő városházi díszterem, a gimnázium, utca, a sóstói vigadó és a színház kamaraterme máig őrzi Nyíregyházán. 2011-től áll a Kossuth téren a Papok padja, amely mára közkedvelt találkahely és turisztikai látványosság lett. Krúdy 1924-es A nyíregyházi ember című novellájában ugyanezen a helyen állt a nevezetes utcabútor. A tiszteletadás részeként Krúdynak 2011-ben posztumusz díszpolgári címet adományozott a város önkormányzata.

(mti)

Borító: Az író első sírja (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)