A fotós maga is táncolt fiatal korában

A fotós maga is táncolt fiatal korában

- 2018. október 25. 8:54

Eifert János fotóművész válogatott alkotásaiból nyílt kiállítás szerdán a Polgár Centrum – Újpest Galériában Nagy képek címmel, amely az alkotó öt évtizedes munkásságának legjobb képeit mutatja be a közönségnek.

A bemutatón egy sokoldalú művész lencséjén keresztül ismerheti meg a közönség az elmúlt fél évszázad fotóművészetének és mozgáskultúrájának összhangját, hangzott el az M5 csatorna Kulturális Híradójában. Egy olyan fotóművészről beszélünk, aki maga is táncolt fiatal korában, innentől kezdve nagyon ismeri a mozdulatot, belülről ismeri, tudja hogy melyik pillanatban hol és mi várható, mi következhet. Tudja, hol lehet elkapni, ezért nagyon jól fotóz táncot, fejtette ki Lőrinc Katalin táncművész. A fotóművészet is hasonló szabályok szerint működik, mint a tánc. Van egy tartalom és egy forma és ha ez kölcsönösen összhangban van egymással, akkor feltehetően a mondanivaló könnyen átjön, mondta Eifert János.

A fotós (eifert.hu)

A művésznek eddig 231 önálló kiállítása volt és több mint kétezer csoportos tárlaton szerepeltek képei világszerte. Számtalan díjat, nagydíjat, különdíjat, diplomát érdemelt ki képeivel és diaporámáival, többek közt a Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP), a világ legnagyobb fotóművészeti szövetsége Kiváló Művész (EFIAP) és Tiszteletbeli Kiválóság (ESFIAP) kitüntetéssel ismerte el munkásságát. A világ 40 országában fényképezett, ebből és különböző témáiból páratlan értékű archívumot állított össze. Fényképei, képriportjai, írásai rendszeresen jelentek meg a szaksajtóban, magyar és külföldi lapokban, könyvekben, kiadványokban, és az elektronikus sajtóban is, de képeit filmekben, televíziós műsorokban, színpadi látványként, színházi díszletként is gyakran használták fel. A kiállítás november 10-ig tekinthető meg.

(mti)

Borító: Balatoni hangulat (Balatoni Múzeum ©Minden jog fenntartva)