Az oroszoknál csak Gagarin népszerűbb nála

Az oroszoknál csak Gagarin népszerűbb nála

- 2018. január 25. 11:25

Az orosz központi bank ezüst emlékérmét bocsátott ki annak emlékére, hogy 80 éve, 1938. január 25-én született Vlagyimir Viszockij orosz színész, énekes, költő, a legnépszerűbb orosz bárd, akinek emléke máig sem halványodott el hazájában.

Az 1500 példányban kibocsátott, 25 rubel (110 forint) névértékű emlékérem gitárral a kezében, kigombolt gallérú ingben ábrázolja a brezsnyevi idők agyonhallgatott ikonját. Még ebben az évben kibocsátanak egy további, Viszockijnak szentelt ezüstérmet az Oroszország kiemelkedő személyiségei sorozatban. A csütörtöki évforduló alkalmából Vlagyimir Putyin elnök az 1992-ben alapított Viszockij-múzeumot, az úgynevezett Viszockij Ház a Tagankán-t, amely a néhai költő- és zenészlegenda nevét viselő utcában, a Taganka Színháztól nem messze található, s amelynek a dalszerző fia, Nyikita az igazgatója. A Nyikita Viszockij és a költő özvegye, Ljudmila Abramova társaságában tett látogatáson az elnököt arról tájékoztatta Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester, hogy építészeti megoldásokkal a közeljövőben kétszeresére növelik a Viszockij-ház területét, és a legmodernebb digitális technikát is felhasználják, hogy a múzeumba csábítsák a fiatal korosztályokat. Putyin megtekintette a főpróbáját a Szervusz, Vlagyimir Viszockij! című színdarabnak, amelyet Nyikita Viszockij rendezett az énekes-költőhöz intézett rajongói levelek, Viszockij költeményei és dalai alapján.
Az évforduló napján, csütörtökön a Kremlben is bemutatják a Viszockij – Egy legenda születése című sikermusicalt, amely egy éve van műsoron a Szergej Bezrukov vezette Moszkvai Kormányzósági Színházban.

Hobo megénekelte Viszockij és Marina Vlady szerelmét is (MaNDA)
Hobo megénekelte Viszockij és Marina Vlady szerelmét is (Csokonai Nemzeti Színház © Minden jog fenntartva)

Egy, az évforduló alkalmából végzett és kedden ismertetett közvélemény-kutatás szerint Viszockij húsz éve változatlanul az oroszok egyik legnagyobb 20. századi bálványa, a rangsorban csak Jurij Gagarin űrhajós előzi meg. Viszockij a színészet kedvéért hagyott fel műszaki tanulmányaival, és előbb a Puskin, majd a Miniatűr Színház tagja lett. 1964-ben került Jurij Ljubimov rendező híres társulatához a Taganka színházba, amelyhez élete végéig hű maradt. Leghíresebb alakítása Hamlet volt, a tíz évig táblás házakkal futó előadás kezdete előtt a művész a bejáratnál énekelve, gitárral várta a közönséget abban a fekete nadrágban és garbóban, amelyben aztán a dán királyfiként is a színpadra lépett. Filmekben is játszott, egy epizódszerepben feltűnt Mészáros Márta Ők ketten című filmjében, dalai gyakran hangzottak fel kísérőzeneként. Első dala 1962-ben született, rövid élete során több mint 600 verset írt, ezek nagy részét meg is zenésítette. Énekelt klubokban, színházban, szabadtéren, utcán és lakásokban, ahol éppen engedték. Fő témája és élménye a szabadság, megénekelte az örömöt és a bánatot, a háborút és a békét, kigúnyolta a hatalmat, az emberi gyarlóságot, éltette az egyszerű embereket, szabad érzéseiket és gondolataikat. Jellegzetes rekedt hangján, gitárhúrokat tépve előadott dalait különleges lendület, szeretet és gyűlölet jellemezte, őszinte volt és kíméletlen.

Viszockij maga volt a lázadás, a hatalom félt is tőle, így megpróbálták agyonhallgatni. Sikertelenül: szamizdatban kiadott versei kézről kézre jártak, dalait kazettákon terjesztették. Koncertjeit nem egyszer az utolsó pillanatban tiltották be, ha mégis felléphetett, nagy erőkkel vonult ki a rendőrség. Bár az őt körülvevő világ szinte szó szerint agyonnyomta, nem tudott és nem is akart máshol élni, igazi oroszként csak ott érezte otthon magát, ahol egyébként nem tudott létezni. Viszockij az állandó feszültséget alkohollal próbálta elviselhetővé tenni, amitől csak szaporodtak körülötte a botrányok, és szervezete is felőrlődött. 1980. július 25-én, a moszkvai olimpia idején végzett vele a harmadik szívinfarktus – alig volt 42 éves. Sajátos művészete csak halála után, a glasznoszty idején lett legálisan, széles körben hozzáférhető, é kultusza az idők folyamán csak nőtt.

(mti)

Borító: Wikipédia