Egy Palingenia longicauda értéke tízezer forint

Egy Palingenia longicauda értéke tízezer forint

- 2019. június 19. 10:31

Fokozottan ellenőrzik a kérészek biztonságát tiszavirágzás idején. A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett kérészfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.

A Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és halászati őrökkel közösen folyamatosan és visszatérően ellenőrzi a területet, tájékoztatott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A közlemény szerint a kérészek már csak a Tiszán és egy-két mellékfolyóján, főként a Körösön lelhetők fel. A természet védelméről szóló törvény kimondja: tilos a védett állatfajok elpusztítása, engedély szükséges a gyűjtésükhöz, a befogásukhoz, a birtokban tartásukhoz is.

Szakmunka a különös rovarról (Damjanich János Múzeum CC BY-NC-ND)

A védett rovarok elpusztítója szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt össze. Felelnie kell annak is, aki a rajzásba hajóval belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket, közölte a rendőrség.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei folyószakaszon ezen a héten várható a tiszavirágzás.

(mti)

Borító: Egy szolnoki reklámkiadvány közepén (Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény CC BY-NC-ND)