Gondok a Ne bántsátok a feketerigót! körül

Gondok a Ne bántsátok a feketerigót! körül

- 2018. május 11. 9:53

A Ne bántsátok a feketerigót! színházi adaptációját mégis bemutatják a Broadwayn, mivel az író hagyatékának gondozói peren kívül megegyeztek a darabot feldolgozó Scott Rudin produkciós cégével, számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Rudin produkciós cége, a RudinPlay és a Lee-hagyaték közti per tárgyalását június 4-re tűzték ki. A megegyezés szerint azonban a felek elállnak a bírósági eljárástól és kölcsönösen visszavonják kereseteiket. Tonja Carter, a Harper Lee hagyaték képviseletében Alabamában nyújtott be keresetet arra hivatkozva, hogy az Aaron Sorkin-darab jelentősen eltér a regény eredeti szellemétől. Sorkint azt követően kérték fel a színműváltozat megírására, hogy a RudinPlay cég még közvetlenül Lee halála előtt, 2015-ben megvásárolta a Ne bántsátok a feketerigót! színházi jogait. Carter keresetében azt kifogásolta, hogy részben megváltoztatták a szereplőket, a regény cselekményének 1930-as évekbeli alabamai helyszínét és a regényben zajló bírósági eljárástól is eltért a színpadi mű.

Rudin ezt követően New Yorkban nyújtott be keresetet, amelyben felajánlotta, hogy a bíróság tekintse meg a darabot és ez után döntsön arról, hogy vajon a színmű hű maradt-e a regényhez. Az alabamai bíróság Rudin előterjesztésére Carter keresetét is áthelyezte New Yorkba. A felek csütörtökön közzétett közös közleménye leszögezi, hogy barátságosan zárták le az ügyet. A darabot Bartlett Sher rendezésében, a főszerepben Jeff Danielsszel november 1-jétől játsszák, a premiert pedig december 13-án tartják a Shubert Színházban. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra.

(mti)

Borító: A szerző (vulture.com)