30 ezer oldalnyi ki nem adott írásból válogattak

30 ezer oldalnyi ki nem adott írásból válogattak

- 2021. május 28. 7:41

Harminc évvel Friedrich Dürrenmatt halála után a svájci drámaíró és festő eddig kiadatlan szövegrészleteit jelentette meg a Diogenes kiadó egy ötkötetes sorozatban.

A több mint kétezer oldalas Das Stoffe Projekt kiadványsorozat olyan szövegeket és gondolatokat tartalmaz, amelyeket a szerző 1969 és az 1990-ben bekövetkezett halála közötti időszakban írt. Az írások nagy részét már Dürrenmatt életében kiadták, a hagyatékban azonban csaknem 30 ezer kéziratoldalt találtak, rajtuk számtalan szövegváltozattal. Ezeket Rudolf Probst és Ulrich Weber kiadók éveken át válogatták és rendszerezték. A korábban kiadott írásokat formálódásuk különböző szakaszaiban mutatják be az új kötetek. Dürenmatt korán világsikereket ért el, például az ötvenes évek elején megjelent A bíró és a hóhér és A gyanú című krimijeivel vagy Az öreg hölgy látogatása című 1956-os és A fizikusok című 1962-es drámájával.

Jelenet a Fizikusokból, 1965, Miskolc (Miskolci Nemzeti Színház © Minden jog fenntartva)

Ezután azonban Dürrenmatt meg nem értettnek érezte magát, és saját fejlődését kívánta feltárni. Ennek érdekében nem a munkásságát bemutató és anekdotázó önéletrajzot írt, hanem az őt foglalkoztató témákat fejtette ki, és bemutatta az anyagokat, amelyek érdekelték. Önéletrajzi szövegeket szőtt egybe filozófiai és fikciós írásokkal és szövegrészletekkel egy egészen sajátos prózaformában a Diogenes kiadó szerint. Dürrenmatt maga így írt ezekről az írásokról: Az anyagok gondolataim eredményei, tükrök, amelyek a csiszolásuktól függően reflektálnak gondolataimra és életemre. A Das Stoffe Projekt a Berni Egyetemmel és a még Dürrenmatt kezdeményezésére alapított és hagyatékát kezelő Svájci Irodalmi Archívummal együttműködésben valósult meg.

(mti)

Borító: Dürrenmatt (fr.de)