Ligeti 150: plakátpályázatot hirdettek

Ligeti 150: plakátpályázatot hirdettek

- 2021. február 22. 7:23

Plakátpályázatot hirdet a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Ligeti Miklós születésének 150. évfordulójára Anonymus project – Ligeti 150 címmel.

A pályázat célja olyan Anonymus-parafrázis létrehozása, amely tartalmi és/vagy formai szempontból újszerű, kreatív és asszociatív módon gondolja újra az Anonymus-témát, emléket állítva ezzel alkotójának, Ligeti Miklósnak, közölte a Nemzeti Örökség Intézete. A pályázat kiírója grafikai, fotós, képregény formátumú, montázs vagy ezek kombinációjával, úgynevezett vegyestechnikával készült alkotásokat vár. A pályázat 14 és 25 év közötti fiataloknak szól.

Ligeti alkotása a Farkasréten(Katamafotó Kft. CC BY-NC-ND)

A teljes pályázati anyag a NÖRI honlapjáról (www.nori.gov.hu) tölthető le, a pályázaton való részvétel díjmentes. A pályaműveket 2021. március 21-én 24 óráig kell eljuttatni a ligeti150@nori.gov.hu e-mail címre. A pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, emellett a legtöbb szavazatot kapott közönségdíjas alkotás is díjazásban részesül. A szakmai zsűri és a közönség által legjobbnak ítélt alkotásokból az Emlékhelyek Napján, 2021. május 8-án szabadtéri, időszaki kiállítás nyílik a NÖRI rendezésében.

Ligeti Miklós (1871-1944) szobrászművész 26 évesen hozta létre élete főművét, a korabeli szobrászati hagyományokkal szakító emlékművet, az Anonymust, amely 1903 óta a Városliget dísze. Az alkotói folyamat legnagyobb kihívása az volt, hogy emlékművet alkosson egy ismeretlen nevű és külsejű történelmi személynek, akire a Gesta Hungarorumról emlékezik az utókor.

(mti)

Borító: Főműve (Katamafotó Kft. CC BY-NC-ND)