Megháromszorozta látogatóit a Műcsarnok

Megháromszorozta látogatóit a Műcsarnok

- 2018. január 19. 9:07

A népművészeti Nemzeti Szalon és Sandro Miller fotográfus John Malkovich átváltozásait bemutató tárlata is szerepel a Műcsarnok idei kiállítási programjában, amely egy Török Richárd-emlékkiállítással veszi kezdetét.

A Műcsarnok 2014 tavaszától működik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) fenntartásában, idézte fel a kiállítóhely évindító sajtótájékoztatóján az MMA főtitkára. Kucsera Tamás Gergely elmondta: a 2014-es évet 46 ezer látogatóval zárta a Műcsarnok, köszönhetően az első Nemzeti Szalon építőművészeti kiállításának is. A sorozat a következő esztendőkben is folytatódott a képző-, a fotó-, majd az iparművészeti Nemzeti Szalonokkal. A Műcsarnok 2015-ben 79 ezres közönséget vonzott, majd a következő évben a 100 ezret, 2017-ben pedig a 133 ezret is meghaladta a látogatottság, számolt be Kucsera Tamás Gergely.

A korán eltávozott Török Richárd munkája (MaNDA)
A korán eltávozott Török Richárd munkája (Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata ©Minden jog fenntartva)

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója hangsúlyozta, hogy ezt a tendenciát szeretnék folytatni az idei évben is. Az intézményben tavaly 23 kiállítás nyílt. A tárlatokhoz sokszínű kísérőprogram kapcsolódott: 186 alkalommal szerveztek zenei, színházi, irodalmi és filmes eseményeket, konferenciákat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Szegő György beszámolója szerint idén tavasszal kortárs magyar alkotók munkáiból válogat a Kilenc műteremből című tárlat és a Derkovits-ösztöndíjasok kiállítása, majd Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich című fotókiállításának és a népművészeti Nemzeti Szalonnak ad otthont a Műcsarnok, ősszel pedig a Rejtett történetek című tárlattal várják a közönséget. A kamaraterem első kiállítása a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászra emlékezik péntektől, majd az év folyamán ugyanitt rendezik meg a Kozma Lajos-emléktárlatot és Bojti András kiállítását is. A Műcsarnok Box évnyitó projektjének témája az iskola lesz; a későbbi programból Szegő György az 1956-ra emlékező, Sümegi György által összeállított grafikai tárlatot emelte ki.

Szarka Klára fotótörténész, a Budapest Fotófesztivál nyitókiállításának, Sandro Miller tárlatának kurátora elmondta, hogy az amerikai fotográfus John Malkovich-csal a fotótörténet ikonikus alkotásait fényképezte újra. A legendás színész a szintén chicagói Miller kamerája előtt számtalan névvel vagy név nélkül ismert figura – így például Marilyn Monroe, Che Guevara, Andy Warhol, Simone de Beauvoir, Albert Einstein és John Lennon – bőrébe bújt bele, megidézve a szinte mindenki által ismert képeket. Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője, a 2018-as Nemzeti Szalon egyik kurátora a sorozat idei kiadásáról beszélt. Mint kiemelte, a rendezők célja, hogy megmutassák, a hagyomány hogyan tud jelen lenni napjaink életében. A Nemzeti Szalon a Műcsarnok tizenkét termében azt mutatja be, hogy a kortárs népművesség miként teszi gazdagabbá mai életünket, emellett áttekinti a kortárs népművészet előzményeit és jelenét, árulta el Beszprémy Katalin.

(mti)

Borító: mucsarnok.hu