Régi és új álmok – Indul az idei Art Capital

Régi és új álmok – Indul az idei Art Capital

- 2019. május 24. 7:47

Ismét indul az Art Capital, Közép-Kelet-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, amelyet idén negyedik alkalommal rendeznek meg Szentendrén.

Az elmúlt három évben olyan jelentős művészek állítottak ki itt, mint például Marina Abramović (USA), Peter Kogler (Ausztria), Victor Sydorenko (Ukrajna), Bill Viola (USA), Jelena Bulajić (Szerbia), Eija-Liisa Ahtila (Finnország), Radu Comșa (Románia), Mohau Modisakeng (Dél-Afrika), Žarko Bašeski (Macedónia), Yoko Ono (USA), Oleg Kulik (Oroszország) vagy Chiharu Shiota (Japán).

A filmvetítések helyszíne a múlt században (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A május 25-étől végső soron szeptember elsejéig tartó eseménysorozat idei „sztárjai” közül az orosz Dimitrij Kavargát, a bécsi Eva Schlegelt és Nagy Krisztát érdemes kiemelni. Az orosz képzőművész az ún. poszthumán művészeti irányzat nemzetközi hírű, ikonikus alakja. Kinetikus, interaktív objektjei, szobrai a tudomány, művészet és technológia szintézisén alapulnak, munkái létrehozásában mérnökökkel, programozókkal dolgozik együtt. Legújabb művei azt mutatják fel, hogy az ember pusztulása után miképpen válik egységes anyaggá. Eva Schlegel kiállítása különböző műfajú alkotásokat sorakoztat fel a finom ceruzarajzoktól a pornográf fotográfiákon alapuló lakk-képeken át a hatalmas, repülőgéprotorokkal vetített térinstallációkig. Eva Schlegel előszeretettel egyensúlyoz a műfajok határán a fotóktól, a mozgóképektől az építészetig, kísérletezik az anyagokkal, készít időtálló és efemer munkákat. A szentendrei Régi Művésztelepen alkotó Nagy Kriszta helyspecifikus installációja arra a női tapasztalatra reflektál, amely a fehér lovon érkező herceg után való végtelen vágyakozásként írható le. A Grimm-mese narratívájának újraírásával olyan frivol hangoltságú kortárs projekt jön létre, amely egyszerre használ klasszikus festészeti megoldásokat, szövegeket és alkalmi zenéket.

Almok a videókabinokban

Ezek kívül tárlat készül a magyar szürrealizmusból, kiállítást kap az idén fél évszázados a Szentendrei Teátrum, és természetesen lesznek ingyenes filmvetítések is, idén a városka Fő terén. A belvárosban videokabinok lesznek elhelyezve, ahol ismert írók, költők álmokkal kapcsolatos munkáiból láthatunk, hallhatunk részleteket. Számíthatunk a fesztivál már megszokott kísérő rendezvényeire: a koncertekre, tárlatvezetésekre, találkozhatnak kortárs írókkal, képzőművészekkel. Az idén május 25-én nyíló fesztivál címe: Régi és új álmok. Szentendre belvárosának 14 helyszínén 16 tematikusan kapcsolódó kiállítás, ezekhez kapcsolódóan pedig 91 önálló program várja összesen a látogatókat, közölte a fesztivált szervező Ferenczy Múzeumi Centrum.

Borító: Art Capital 2019 (www.artcapital.hu)