38 kiállítással indul a Fotóhónap

38 kiállítással indul a Fotóhónap

- 2022. október 20. 8:36

Budapesten és további nyolc városban összesen harmincnyolc kiállítással és számos kísérőeseménnyel várja a közönséget szerdától november 18-ig a Fotóhónap.

A Fotóhónap évről évre a magyar fotókultúra legátfogóbb és leggazdagabb rendezvénysorozata, hangsúlyozza a szervező Magyar Fotóművészek Szövetsége a közleményében. Mint az írás kiemeli, a Fotóhónap fő kiállítása ezúttal is egy ikonikus fotográfus képeit hozza el a magyar közönségnek: az észt származású, de Dél-Afrikában élt és alkotott, világhírű dokumentarista fotográfus, Juhan Kuus fotóit állítják ki Közvetlen történelem – Juhan Kuus életműve címmel a Mai Manó Házban. Juhan Kuus fotográfiai a Dél-Afrikában zajló konfliktusok harcait és brutalitását örökítik meg, amely iránt a sajtó világszerte érdeklődött az 1980-as, 1990-es években, de az egyszerű emberek örömeit és gondjait, mindennapi életüket és hagyományaikat, az ember és a föld kapcsolatát, valamint az uralkodó társadalmi normákat és tabukat is ábrázolják. Képei és fotóesszéi rendkívül nagy hatásúak; képesek voltak társadalmi, politikai cselekvésre ösztönözni a vizsgált környezetüket. Juhan Kuus munkáit a Times, az Independent, a New York Times, a Paris Match és a Los Angeles Times is rendszeresen közölte.

Műtermi fotó 1929-ből (Fortepan CC BY-SA)

A Mai Manó Házban látható, átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek, szól a kiállításról a közlemény. A nagyszabású bemutatóval együtt a Fotóhónap programja 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, továbbá számos kísérőeseményt vonultat fel. A Magyar Fotográfiai Múzeumban Gink Károly, a PaperLab Galériában Ata Kandó és André Kertész, a Foton Galériában Hajdú József, az ArtPhoto Galériában Robitz Anikó, Minyó Szert Károly és Barta Zsolt, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Dezső Tamás és Hans van der Meer, a Várfok Galériában Cizgány Ákos, a Faur Zsófi Galériában Kudász Gábor Arion és Kudász Emma Johanna, valamint Szilágyi Csilla és Herczeg Tamás, majd Gáti György, a TOBE Galleryben pedig Almudena Romero képei láthatók a fesztivál ideje alatt.

Idén a Fotóhónaphoz csatlakozik a XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé is MANU-TÍPIA című, átfogó tárlatával, valamint – már hagyományosan – a World Press Photo 2022 kiállítás is. Budapest és Esztergom mellett idén Gödöllő, Pécs, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Veszprém, Salföld és Gyula is helyszínt ad a Fotóhónap kiállításainak, melyekről a https://www.fotohonap.hu linken olvashatók részletes információk.

(mti)

Borító: Pápán, 1919-ben (Gróf Esterházy Károly Múzeum CC BY-NC-ND)