Békés megye kulturális örökségének megőrzése – szakmai nap Békéscsabán

Békés megye kulturális örökségének megőrzése – szakmai nap Békéscsabán

- 2017. november 10. 3:59

Szakmai napot és bemutatót tartott a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. a békéscsabai A-B Expoban, 2017. november 9-én. A program célja volt a társaság által koordinált országos kulturális digitalizációs közfoglalkoztatási program, az archivátori tevékenység és a MaNDA adatbázis megismertetése, összekapcsolva a Békés megyei kulturális értékek megőrzésének, digitalizálásának fontosságával.

Elsőként Hegedűs Henriett osztályvezető-helyettes mutatta be a digitalizálásban részt vevő partnerintézményeket és a közös munka módszertanát – különös tekintettel az egyházi gyűjteményekre, nonprofit társaságokra, alapítványokra és egyéb unikális gyűjteményekre, mint például nemzeti parkok, planetáriumok. A MaNDA adatbázist 170 volt és jelenlegi partner gyarapítja országszerte; immár több, mint fél millió rekord érhető el a felületen, számos dokumentumtípust képviseltetve. Megtalálhatóak műtárgyfotók, színlapok, meghallgatható interjúk, audiovizuális dokumentumok és 3D modellek egyaránt. Az intézmény kiemelt figyelmet fordít a digitalizált művek jogkezelésére, illetve nagy hangsúlyt kap a népszerűsítés is, például hetente frissülő tematikus virtuális kiállítások keretében.

Hegedűs Henriett, a Forum Hungaricum osztályvezető-helyettese

Mindezek után munkaügyi információk következtek Bartók Gabriella munkaügyi referens és Majercsik Lilla munkaügyi csoportvezető előadásában. Többek között a kulturális közfoglalkoztatás céljait ismertették a hallgatósággal; kiemelték egyrészt a kulturális tartalmak digitalizálásának jelentőségét, másrészt az álláskeresők számára átmeneti lehetőségként igénybe vehető munkába állást, kulturális területen, főként könyvtári és múzeumi szférában.

Bartók Gabriella, a Forum Hungaricum munkaügyi referense

A Forum Hungaricum koordinálja a munkaügyi teendőket és biztosítja a digitalizáláshoz szükséges eszközöket, asztali számítógépet, szkennert, fényképezőgépet. Az archivátori munkakör feladatai a digitalizálásra váró dokumentumok rendszerezése, szkennelése, a digitális kép szerkesztése, majd ezek feltöltése egy központi felületre, a MaNDA adatbázisba, illetve ezek metaadatokkal történő kereshetővé tétele. Természetesen ezeket a feladatokat az adott partnerintézmény jelöli ki és árnyalja, hiszen a dokumentumok digitalizálása az ő céljaikat is segíti. Az előadók hangsúlyozták, hogy a közfoglalkoztatás nem egyenlő a közmunkával.

Majercsik Lilla, a Forum Hungaricum munkaügyi csoportvezetője

Takács Eszter, a MaNDA adatbázis helpdesk munkatársa egy különleges dokumentumtípusról, a 3D modellekről és a modellezés folyamatáról számolt be. Az adatbázisban több, mint 1300 publikus 3D modell tekinthető meg, forgatható, nézegethető, mérhető. Főként múzeumi műtárgyak, képző- és iparművészeti alkotások, régészeti leletek. A Forum Hungaricum munkatársai az Europeana, az Európai Digitális Könyvtár oldalán is publikáltak közel 1000 modellt, így Európában bárhol virtuálisan kézbe vehetik például a keszthelyi Balatoni Múzeum 19. századi csappantyús pisztolyát vagy a túrkevei Finta Múzeum Miska boroskancsóját.

Takács Eszter, a Forum Hungaricum helpdesk munkatársa 3D modellt készít

Az előadások után lehetőség volt kipróbálni a 3D modellezést, sőt, modellt is lehetett állni, és a vállalkozó kedvűekről 3D modell készült. Bartók Gabriella és Majercsik Lilla pedig próbainterjúztatással és hasznos önéletrajz-tanácsokkal segítették a munkakereső érdeklődőket.

A borítóképen az események helyszíne, a békéscsabai A-B Expo épülete látható.

A cikkhez kapcsolódik