Hamvazószerdán tartsunk böjti napot és imádkozzunk a békéért

Hamvazószerdán tartsunk böjti napot és imádkozzunk a békéért

- 2022. február 28. 8:15

Jövő szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) arra kéri a katolikus híveket, hogy eleget téve Ferenc pápa felhívásának, nagyböjt első napján a békéért is imádkozzanak.

A közleményben emlékeztettek: Ferenc pápa múlt szerdán intézett felhívást mindenkihez, hogy március 2-án, hamvazószerdán tartsanak böjti napot és imádkozzanak a békéért, kérve Szűz Mária, a béke királynője közbenjárását. Nagyböjti körlevelében az MKPK kiemeli: a nagyböjt, a húsvétra készülés alkalom a bűnbánatra, az imádság, a böjt és a rászorulók segítése pedig a bűnbánat legfontosabb kifejezései. Úgy fogalmaztak: amikor észrevesszük környezetünkben a magányos, beteg vagy anyagi szegénységben élő embertársainkat és adománnyal, munkával, jó szóval igyekszünk segítségükre lenni, gondoljunk arra, hogy közösségek, családok, sőt egész népek is rászorulhatnak gondoskodó szeretetünkre. Hozzátették: a magyar nép körében is sokaknak van szüksége segítő gondoskodásra. Nemcsak leszakadó közösségeink, hanem a magyarság egésze is számos terhet hordoz.

Ruszin férfi imája (Thúry György Múzeum CC BY-NC-ND)

A nemzet idősödése miatt nagy szükség van az idősek és a betegek hatékony, intézményes támogatására. Fontos továbbra is óvni és erősíteni az Isten rendelése szerinti házasság és család értékeit, mert noha kedvező jelek mutatkoznak a házasság, a családalapítás és a gyermekvállalás terén, Magyarország lakossága még mindig fogyatkozik. Kitértek arra: a magyar nép kulturális öröksége – éppúgy, mint a többi nemzeté – a teremtett világ értékei közé tartozik és kedves Isten előtt, ezért “felelős szeretettel” kell művelni. Ez a szeretet indokolja, hogy különös gondot fordítsunk a gyermekek és a fiatalok keresztény szellemű oktatására és nevelésére. A püspökök testülete azt is kéri a hívektől, hogy a jövőért érzett felelősséggel vegyenek részt az áprilisi országgyűlési választáson és az azzal egy időben tartandó népszavazáson is.

(mti)

Borító: Imádkozó búcsúsok (Viski Károly Múzeum ©Minden jog fenntartva)