Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. június

Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. június

- 2018. november 9. 10:49

2018. június elsején a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. az Europeana-val és a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen szakmai napot szervezett Europeana Hungarian Workshop címmel. E konferenciáról egy olyan összefoglaló cikk jelent meg a Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. júniusi számában, amelyet a Forum Hungaricum Nonprofit Kft, Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának vezetői, Szüts Etele és Hegedűs Henriett írt.

Az eseményt – amin negyven előzőleg regisztrált szakember vett részt – Dr. Palkó Gábor a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos titkára és Douglas McCarthy az Europeana Művészet és Fotó Gyűjtemény vezetője nyitotta meg.

Douglas McCarthy előadása a Petőfi Irodalmi Múzeumnak helyet adó Károlyi-palota Dísztermében, Szüts Etele, CC BY-SA

A konferenciáról tudósító cikk beszámolója szerint szó volt a Nemzeti névterek projektről és az Európai Digitális Könyvtár (Europeana) missziójáról, a közgyűjtemények értéknöveléséről, népszerűsítéséről és a felhasználók újszerű módon történő bevonásáról valamint a szolgáltatási célcsoportok meghatározásáról.

Kolozsvári magyar díszítő motívumok Katona Júlia előadásának prezentációjából, Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény CC BY-SA

Példákon keresztül került bemutatásra az aggregáció, a licenszkezelés rendszere, valamint az adatminőség kérdése és a szótárelemek használata, továbbá a keresőoptimalizálás lehetőségei, illetve a felhasználói adatelemzés használata a keresőoptimalizálásban.

A teljes cikk megtalálható adatbázisunkban: Hegedűs Henriett, Szüts Etele: Europeana Hungarian Workshop, Könyv, Könyvtár, Könyvtáros 2018. (27. évfolyam) 6. szám

(A borítókép forrása: 3K – A Könyv, Könyvtár, Könyvtáros – facebook oldal)

 

 

A cikkhez kapcsolódik