Múzeum lesz Öveges professzor házában

Múzeum lesz Öveges professzor házában

- 2018. szeptember 13. 9:10

A Tátika várhoz vezető tematikus túra, valamint a Keszthely vaskori emlékeit bemutató előadás is szerepel a kulturális örökség napjai alkalmából szervezett Zala megyei programok között. Pákán az Öveges József fizikus, piarista tanár házában kialakított múzeumot nyitják meg.

Szombaton Havasi Bálint régész és Szentes Szilárd vezetésével Zalaszántóról indul a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkon át vezető túra. A látogatók bebarangolhatják és megtekinthetik a Tátika vár környékének vaskori emlékeit és megismerhetik a térség csodálatos természeti környezetét – mondta el Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója.Keszthely környékének legizgalmasabb, legnagyobb kora vaskori lelőhelye Zalaszántó mellett, a Tátika vár alatt található. A Sümeg felé vezető utat környező réteken tizenhárom sírhalom látható, az erdő mélyén pedig a kora vaskor időszakára, a Krisztus előtti 7-6. századra keltezhető csaknem 290 halomsír található a múzeumigazgató szerint. A középkori vár alatt, a Tátika alsó platóján több hektár kiterjedésű kora vaskori erődített földvár található. A túra útvonala a Tátika várba is elvezet, ahol a középkori építmény maradványait is megtekinthetik az érdeklődők. A nemzeti park kiemelten védett természeti értékeiről Szentes Szilárd túravezető mesél a túrázóknak. A Balatoni Múzeumban leletmustrával egybekötött előadásokra várják a látogatókat. Eke István, a Göcseji Múzeum régésze és Havasi Bálint a Keszthely és környékének vaskoráról szóló prezentáción a legújabb ásatási eredményeket is ismerteti.

Öveges professzor útja a zalai faluból indult (MaNDA)
Öveges professzor útja a zalai faluból indult (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A Keszthely és Fenékpuszta mellett, a tervezett M76-os gyorsforgalmi út zalai nyomvonalán végzett ásatásokon számos kora vaskori emlék került elő. A lelőhely nyugati részén megtalálták egy kora vaskori, a hallstatti kultúra időszakából származó település nyomait: házakat és a hozzájuk tartozó élelmiszertároló vermeket. A múzeumban a látogatók a legújabb restaurált leleteket is megtekinthetik. Simmer Lívia, a Göcseji Múzeum régésze a 2016-ban közösségi támogatással megvalósult Zala megyei pálos kolostorok régészeti kutatásairól tart előadást és bemutatja az ásatáson előkerült régészeti leleteket. A programokról részletes információk olvashatók a www.balatonimuzeum.hu oldalon. A kulturális örökség napjai országos programsorozathoz a Zala megyei Páka is csatlakozott: szombaton az Öveges József fizikus, piarista tanár házában kialakított múzeumot nyitják meg. A látogatók megtekinthetik Öveges professzor bútorait, személyes használati tárgyait, kísérleti eszközeit és a tárlatvezetésen néhány kísérletet is bemutatnak.

(mti)

Borító: A pákai ház (zaol.hu)