Megújul a sokat látott ágyútorony

Megújul a sokat látott ágyútorony

- 2018. szeptember 12. 8:56

Helyreállítják a szlovákiai füleki vár Bebek-tornya alatt álló ágyúbástyáját; az építmény új tetőt kap, és jövő nyáron már látogatóközpontként szolgálja a turistákat, tájékoztatott a füleki városi hivatal.

Mint írják, az évtizedek óta romos állapotban lévő Bebek-bástyán már elkezdték a munkákat: a felújítás során biztosítják a megfelelő statikát, és az 1970-es években véghezvitt szakszerűtlen beavatkozások miatt a fal egy részét lebontják, és mintegy másfél méterrel magasabbra építik. Az eddig fedetlen bástya új kúptetőt is kap. Felújítását követően látogatóközpontként működik, ahol a turisták a környező várakról is tájékoztatást kapnak majd.

A romos vár egy automobillal (MaNDA)
A romos vár egy automobillal (Thúry György Múzeum CC BY-NC-ND)

A munkákat 52 ezer euróval (16 millió forint) támogatja a szlovák kulturális minisztérium, Fülek városa mintegy háromezer euróval járul hozzá a felújításhoz, a Vármúzeum pedig saját pénzéből finanszírozza a villanyvezeték bekötését és az új téglapadló kiépítését. Füleken ezzel párhuzamosan a vár több mint háromszáz éves bástyájának megmentésén is dolgoznak. Az Interreg projekt keretében több mint 72 ezer euróból eredeti állapotába állítják vissza az egyetlen megmaradt bástyát, ahol modern információs terminál fogadja majd a látogatókat, bőséges információt nyújtva a vár és a város, valamint a környék kulturális örökségéről.

(mti)

Borító: 1913-as állapotok (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)